EU ska vara en arena för våra bästa

En av frågorna som ventilerats efter riksdagsvalet är huruvida nyblivna riksdagsmäns kandidatur i EU-valet är lämpligt. Från mitt perspektiv är detta en fråga av obetydlig betydelse och att vi inför EU-valet måste lyfta blicken och verkligen se till att vi lyckas få personer invalda från Finland som klarar av att föra vårt lands talan.

Ett stort antal frågor gällande jordbrukspolitik, utjämningspolitik, integrationspolitik, finanspolitik samt miljö- och klimatpolitik ligger idag på EU-parlamentets bord. De viktigaste frågorna nu är huruvida våra blivande EU-parlamentariker klarar av att sköta uppdraget och om de klarar av att försvara finländska intressen vid förhandlingsborden. Klarar de av att prata fler språk än sitt modersmål och en någorlunda begriplig engelska?

Ställ för all del också frågan; är min kandidat envis och förstår denne vikten av nätverkande? Sedan kan man fundera, är min kandidat en vetgirig, allmänbildad människa som besitter de själsliga, intellektuella och personliga egenskaper som gör att denne kan påverka eller till och med leda och styra krångliga och avgörande lagstiftningsprocesser? Som det ser ut nu borde Finland få 13 av 751 platser i nästa EU-parlament.

En obetydlig matematisk andel av helheten och just därför har vi inte råd att skicka en enda människa till Bryssel som inte klarar av att göra ett utomordentligt eller helst fantastiskt parlamentariskt arbete. Jag hoppas att vi alla inför det här valet läser på om våra kandidater och deras politiska grupperingars målsättningar i parlamentet.

Österbotten med sin unika näringslivsstruktur och sitt enorma exportberoende måste framgångsrikt arbeta med intressebevakning på statlig- och överstatlig nivå de närmaste åren och vi måste koordinera våra resurser klokt. Jordbrukspolitik, investeringspolitik, miljö- och klimatpolitik och förutsättningarna för att utveckla näringslivet i Österbotten går idag långt utanför vad vi själva kan påverka i närsamhället och på rikspolitisk nivå.

I EU-valet är hela Finland en valkrets. Det innebär att dugliga och kunniga EU-kandidater heller inte nödvändigtvis behöver finnas i Österbotten. Att vara EU-parlamentariker innebär att ta ansvar för utvecklandet av vår gemensamma union men det innebär också att man sitter på en av de viktigaste lobbyistpositionerna som Finland har till sitt förfogande.

Inför EU-valet, ta reda på hur vår 14-hövdade bukett borde se ut, tänk strategiskt, rösta klokt och sitt gärna en stund och fundera på hur din röst på bästa sätt ska gynna vårt gemensamma Österbotten.

 

Publicerat i Vasabladet 24.4.2019

Kommentera här: