Vart går vägarna?

I samband med landskapsreformen är det meningen att landskapet ska ta över ansvaret för vägnätet. Detta innebär att ansvaret för vägskötseln ställs under landskapets politiska kontroll

Det borde å sin sida att folkvalda politiker på landskapsnivå i framtiden tvingas ta ansvar för skötseln av våra vägar - Det kan i det här fallet vara en mycket bra sak! De som har ansvaret för att fördela tillräckligt med resurser skulle skulle helt enkelt politiskt få försvara bristande vägunderhåll. 
 
I dagens läge är NTM-centralen ansvarigt för vägunderhållet på statliga vägar. NTM-centralen som är en statlig enhet har en politisk styrning som ligger mycket långt från verksamheten. De uppgivna klagomål och den kritik som exempelvis framförts under vintern på vägunderhållet har många uppfattat att klingat för döva öron. 
 
De svåra vägförhållanden som uppstått under vintern har delvis sin förklaring i extrema väderförhållanden som NTM-centralen och entrepenörer misslyckats med att förutse - men en mycket stor uppgivenhet har under vintern kunnat noteras bland många människor som uppfattat att krav och böner om farbara vägar klingat för döva öron där ansvarsfrågan lämnat både oklar och obesvarad. 
 
Hur kommer då det politiska ansvaret i praktiken att fungera när landskapet ska bevaka vägunderhållet på statliga vägar? Det blir intressant att se. En lösning kunde exempelvis vara att låta kommunerna ta över mer ansvar för skötseln av de statliga vägarna och att landskapet betalade kommunerna för skötseln. 
 
Det skulle i sin tur kunna innebära att politikerna inom den tekniska sektorn på kommunnivå skulle få det övergripande ansvaret för att vägnätet i staden eller kommunen fungerar och att vägar är plogade, saltade och skrapade. Missnöjda trafikanter skulle få en direkt möjlighet att vända sig till ansvariga politiker i den egna kommunen. 
 
Ett politiskt ansvar som i större utsträckning närmar sig medborgarna tror jag skulle vara en mycket bra idé och borde ge invånarna mycket bättre möjligheter att påverka trafiksäkerheten och utvecklingen av infrastruktur i sin närmiljö.