Fullmäktigemötet 30.8.2018

Torsdagens fullmäktigemöte representerade inledningen för höstens budgetarbete. På föredragningslistan låg som viktigaste ärende budgetramen för 2019. Ramen utgör en mycket viktig del av det fortsatta arbetet eftersom ramen visar hur pass stort manöverutrymme man har för utrymme att tillåta kostnadsökningar i budgetaretet. 
 
Ramen för detta år är relativt snäv och ligger på 1,56% vilket i stort sett motsvarar ökningen av lönekostnader under 2019. I praktiken betyder detta att manöverutrmmet för ökade kostnader, förtuom de som avtalats av arbetsmarnadsparterna inom den kommunala sektorn i stort sätt är noll. 
 
Det betyder också att budgetarbetet blir krävande och att utrymmet för stora investeringar utom de redan planerade är begränsat. Eftersom investeringsbehovet är mycket stor under 2019 rådet det stor enighet mellan partierna om behovet av en snäv ram. 
 
Stadsfullmäktige diskuterade behovet av skärpt ekonomisk hushållning och behovet av att hitta hållbara ekonomiska strukturer. 
 
Dagens möte var historiskt eftersom fullmäktiges ordförande Elli Flén avsade sig uppdraget. Bo Kronqvist tillträdde omedelbart som ny ordförande för församlingen.