Fullmäktige strävar på bromsen

 I årets budgetbehandling i Nykarlebyfullmäktige ökade staden trycket på bromspedalen men även nästa år öser staden på med en stor investeringsbudget. Skolor, daghem och vårdinrättningar har belastat investeringsbudgeten i flera år.
 
Så småningom börjar vi ändå se ett ljus i tunneln där staden kan fortsätta driva en normal investeringsverksamhet, kanske redan inför nästa års budget. Från att i år balansera en investeringsbudget på knappa 7 miljoner euro 2019 så går stadsstyrelsen in för att hålla den ordentligt under 5 miljoner 2020 och 2021. Detta är en viktig signal. Det förväntade överskottet på 950 000 euro kommenterades under förhandlingarna som mycket optimistiskt. Allt tyder på att 2019 blir ett tufft år för staden. 

Förhandlingarna i fullmäktige innehöll inga överraskningar i år. Det som bla. väckte diskussioner inom bildningssektorn var behovet av utökade kuratorstjänster inom elevvården där en 75% resursperson hade begärts under höstens behandlingar i Bildningsnämnden och i Stadsstyrelsen. Bakgrunden för det här behovet har noggrant redogjorts för stadens beslutsfattare av personal inom bildningssektorn- och elevvården och var så pass övertygande att SDP-gruppen i Fullmäktige drev frågan till omröstning.

Omröstningen förlorades men för att ytterligare understryka behovet avgav gruppen, genom Anna Caldén en motion som krävde att kuratorstjänsten tas in i nästa års budget.

Den egna gruppen påpekade såväl i mitt gruppanförande som i Ronny Ingmans efterföljande anförande att ramen, som ska utgöra den maximala tillåtna kostnadsökningen i olika sektorer borde ses över till nästa år. En allmän ökning tillåts i år på 1,2% vilket ska täcka ökade drifts- och lönekostnader.

Det här är ett skevt och besvärligt sätt att bedriva budgetarbete. Detta eftersom alla sektorer är lagstadgade och har en ojämn ökning inom volymerna. Bildningssektorn är den stora förloraren eftersom man där har ökade volymer, inom exempelvis elevvården, medan man inom t.ex. miljövården har möjlighet till tilläggsresurser. Det finns säkert tillräckligt med arbete också inom miljövården men i det här fallet valde vi att lyfta fram detta som en bekymmersam effekt i budgeteringsarbetet.

 Ramen borde kommande år utformas så att de sektorer där volymerna ökar, skulle tillåtas en generösare ram, medan sektorer med minskade volymer gott kunde klara sig med en lägre ram. Ett solidariskt helhetstänkande borde innebära att man ”tar där det finns och lägger där det behövs”. Detta var Något som Ronny Ingman också argumenterade för under budgetbehandlingen.
 
Handlingar till budgetmötet kan du hitta här!
 
Fullmäktigemötet i sin helhet kan du se här!

Kommentera här: