Plastic is not fantastic

I en utmärkt artikel skriver Patric Sjöholm 22.7 i ÖT om plasternas inverkan på miljön och på världshaven. Artikeln belyser effekterna i världshaven och även i Kvarken från plasternas belastning av haven.
 
I Jakobstadsregionen har det kommunala avfallsbolaget Ekorosk gått in för att under en övergångsperiod separera plastavfall från övrigt hushållsavfall. Beslutet är inte okontroversiellt men är också en del av en ofrånkomlig process där vi måste anpassa oss till en mer ansvarsfull användning av plast i alla dess former. Efter en månad med plastseparerad avfallshantering i vårt hushåll har jag slagits av att mängden plast nästan är lika stor som hushållsavfallet. 
 
Att ha ett separat kärl för plasten gör att man måste planera och organisera sin hantering men när man väl hittat rutiner för det så fungerar det. I sin dagliga konsumtion går det också att se över sin plastanvändning. Av vana tar man ofta plastpåsen i butiken när man gör sina dagliga inköp men det går riktigt bra att använda butikernas papperspåsar. Tiden när papperspåsen "automatiskt" föll sönder innan man kommit ur butiken är över och de är oftast av mycket hög kvalitet. 
 
Pappersindustrin i Finland är en av våra absolut starkaste och viktigaste industrier och förmodligen tillverkar de med glädje och tilltagande effektivitet papperspåsar åt oss om vi på allvar börjar använda dem.
 
Genom att packa de tyngsta och mest utrymmeskrävande produkterna först så får man en prydlig och bra packning där varorna sparas från omild behandling. Pröva papperspåsen när du gör dina inköp - först kanske var och varannan gång och sedan allt oftare. 
 
Kartongpapper utgör också en stor del av hushållsavfallet och papperspåsen fungerar perfekt för att stuva ihovikta kartonglådor och emballage i. 
 
För att motverka den kraftiga ökningen av plaster måste man arbeta långsiktigt och med attityder. Det är heller inte gratis och det är konsumenterna som naturligtvis bär ansvaret. När det gäller hushållens förbearbetning av det egna avfallet befinner vi oss i en process som det knappast finns någon återvändo från.
 
Detta kommer säkert i framtiden att resultera i integrerade system i hushållen för avfallshantering och i husbyggnation som är anpassad till automatisk separering och sortering och så vidare. 
 
Genom de val vi gör i butiken så påverkar vi ofrånkomligen hur handeln exponerar och förpackar sina produkter och pappersalternativ kan ytterligare utvecklas som detaljhandelsförpackningar. Något som säkert finländsk pappersindustri också anpassar sig till. 
 
 

Kommentera här: