Bokslutet sys ihop

Bokslutstider är en lärorik och intensiv period inom den kommunala förvaltningen. Inom staden har alla sektorer sina egna ansvars- och budgetområden och tjänstemän och förtroendevalda försöker så långt de kan att undvika att bli ”de som spräckte budgeten”

De flesta sektorer kan ganska långt prognostisera penningbehovet under ett verksamhetsår och investeringar kan man för det mesta planera i god tid och genomföra på ett balanserat och klokt sätt. – Så borde det ju vara i de bästa världar men verkligheten är ofta tyvärr en annan.

Investeringsbehovet och spruckna budgeter har under det gångna året ofta uppstått på grund av orsaker som inte kunnat förutses. Reparationer av bl.a. dansgolvet i Lilla Björn på Stjärnhallen och Kanäs oljehamn har gjort att man främst från Tekniska nämnden tvingats till extraordinära utgifter på 100.000-tals euro.

När det gäller investeringssidan har också staden gjort en enorm investering på HVC:s bäddavdelning i storleksordningen 2,7 miljoner euro. Andra stora investeringar under året är biblioteket på 900.000 euro, där vi fick ytterligare 900 000 euro i statsbidrag, Socklot barndaghem på samma belopp och den stora satsningen på residensskolan som ifjol landade på ca 1,3 miljoner euro.

Investeringsbehovet är inför 2018-års budget fortstättningsvis stort och trafiklösningarna kring Seminariegatan, Kyrkobron och skolområdet innefattar också en planering där Kärleksstigen längs västra delen av ån kommer att innefattas. 

Investeringstakten har varit hög under året och inäktssidan har varit svajig, främst med tanke på sviktande samfundsskatt. En svagare konjunktur inom pälsdjursnäringen har bidragit till förminskade intäkter. Inför detta år har en första prognostisering av samfundsskatten på 3,8 miljoner tonats ner till 3,6 miljoner i budgeten. Det faktiska utfallet verkar dock att stanna på ca: 2,5 miljoner och i slutändan stannar staden med all sannolikhet på ett minusresultat kring 1-2 miljoner euro.

Läget i staden är inte alarmerande men i alla fall en källa till uppmärksamhet. Skatteuttaget i staden är redan högt och upplåningen borde vara lägre. Å andra sidan har vi fortsättningsvis ett mycket gynnsamt ränteläge vilket också underlättar investeringar inom kommunsektorn. Staden har accumulerat överskott på nästan 10 miljoner och dividend- och hyresinkomster från Nykarleby kraftverk bidrar varje år till attt stärka resultatet.

Inom social- och hälsovårdssektorn har kostnaderna hållits i balans. Enkelt förklarat med bättre allmänhälsa bland stadsborna och mindre tungskötta klienter. Men strukturella åtgärder har säkert också haft en inverkan. Ensänkt servicenivå pä HVC och nedläggningen av avdelningar på Malmska är tyvärr sådana åtgärder som vi tvingats foga oss i under kostnadsjakten. 

Under våren och sommaren kommer bokslutet att ytterligare behandlas och diskuteras. Följ gärna med behandlingen under sommarens fullmäktigemöten och i pressen för att få en klar bild av hur skattepengarna använts inom staden. 

Kommentera här: