Napptag med Revisionsnämnden
Efter kommunalvalet börjar nu det praktiska arbetet i kommunen att ta form. Nämnder formas och viktiga förtroendeuppdrag fördelas bland beslutsfattare. I Nykarleby, liksom alla andra kommuner bestäms det utgående från valresultatet hur många platser varje parti får i olika nämnder.
Det D´Hondtska valsystemet är ett skoningslöst matematiskt system som ibland kan uppfattas som orättvist. Det är efter varje val skäl att förklara för fundersamma väljare att vart röster tar vägen och varför grupper som är uppställda saknar betydelse när rösterna fördelas.
Det här kommunalvalet var ett val som egentligen innebär att min gruppering, SDP i Nykarleby skulle få en svag utdelning. Detta trots att gruppens valresultat förbättrades ordentligt. För min del innebar den nya konstellationen att jag blev utsedd till ordförande i Revisionsnämnden i Nykarleby.
En spännande uppgift som inför den kommande SÖTE-reformen medför många intressanta utmaningar. Kommunalförvaltningens roll i förhållande till landskap, tjänsteproducerande företag inom offentliga sektorn och staten kommer att förändras i betydande grad de närmaste åren.
Staden har också i likhet med de flesta kommuner i Finland fastställt en ny förvaltningsstadga, eller ett internt styrdokument för stadens verksamhet. Den nya förvaltningsstadgan reglerar kommunens förvaltningsorgan i förhållande till varandra men den har också inneburit att våra nämnder och styrelsens arbetsuppgifter omdefinerats.
Kommunalförvaltningarna letar under våren sina former och nya och gamla beslutsfattare sammankommer för att lära sig hur förvaltningen i den egna kommunen fungerar men också för att följa upp vad som är nytt och aktuellt. Här från Kommunförbundets välbesökta informationstillfälle i Pedersöre 6.6.
Stadsstyrelsen har fått olika arbetsorgan med specialområden och antalet ledamöter har minskats från 10 till 9 platser. Stadsstyrelsen har ofta fungerat som remissinstans för olika ärenden som tangerar kultur, näringsliv, bildningsfrågor och gemensamma beröringsytor till tredje sektorn eller föreningslivet. Den biten kommer nu att skötas av den nyinrättade välfärdsnämnden som tar plats bland de tunga nämnderna i Nykarleby.
Bildningsnämden fortsätter som en tung nämnd med nio medlemmar och det är också en nämnd som har många tunga strukturella frågor att fudnera på under den kommande mandatperioden. Tekniska nämnden kommer den här perioden att ledas av fullmäktiges minsta gruppering, en enmansgrupp bestående av KD i samarbete med SFP. Det är också något som är unikt för våra förhållanden.
För Revisionsnämnden blir arbetsbördan med all sannolikhet avseävrt mycket tyngre men det medför också att Revisionsnämnden blir ett organ som förväntas ha åsikter och göra utlåtanden i olika frågor där staden ska hitta lokala förhållningssätt till kommunala beslutsfrågor.
Det arbetet ser jag som mycket viktigt i det här skedet. Det är också ett arbete som med all sannolikhet kommer att påverka hur vår stad utvecklas de närmaste åren.