Bättre webbföreläsningar

Har deltagit i ett antal webbaserade föreläsningar och även haft den intressanta uppgiften att hålla en egen föreläsning. Jag har kommit fram till att man kunde uppnå fördelar genom att istället för livesändning göra en bandning.

1. Man kan editera materialet och vid behov göra omtagningar
2. Man kan foga in bilder, diagram och belysande texter istället för att arbeta sig genom en PowerPoint
3. Föreläsaren kan delta i sändningen men istället för att föreläsa kan denne i lugn och ro svara på frågor i chatten och föra en dialog med åhörare utan att föreläsningen stoppas.
4. Föreläsaren utsätts för mindre distraktioner och kan genomföra föreläsningen i lugn och avstressad miljö. Vilket gör föreläsningen lättare och behagligare att ta del av.

Samtidigt tror jag att även rutinerade och kunniga föreläsare efter hand kommer att utveckla pedagogiken och didaktiken kring webbföreläsningar. Det är ganska annorlunda än att stå framför en grupp och få direkt interaktion.

Webbaserat är i allra högsta grad på kommande men man borde kanske tänka ur lyssnarens perspektiv. Man är fast i en föreläsning en timme - och under den timmen ska man få maximalt ur föreläsningen. Live har ett mervärde men man kan ställa sig frågan om det är en förutsättning för att få till stånd en optimal föreläsning. 

Kommentera här: