Nykabin Tulli i Ytterjeppo

I en artikel i ÖT från slutet av oktober visionerar Jeppo Krafts VD om Ytterjeppokorsningen i Nykarleby och om hur den kunde utvecklas till en framtidsinriktad servicestation.

Det är utmärkta tankar som framförs och det skulle vara skäl att alla goda krafter mobiliserades för att ett sådant projekt skulle nå framgång. Stadens aktivitet hittills tyder också på att tanken förankrats på olika nivåer. Vägskälet i Ytterjeppo utgör en geografisk knytpunkt för Karleby – Seinäjoki – Vasa och har på det viset alla möjligheter.

Energiteknologin söker sig framåt med allt större kraft och tanken på Ytterjeppo som ett energicentrum tillhandahållande biogas och elkraft för fordonstrafik är helt i tiden. Närheten till Jeppo biogas och Harjavalta-kraftledningen är faktorer som skulle stöda projektet. Utvecklingen av lokal energiproduktion skulle säkert också gynnas av projektet.

Det är skäligt att anta att ökad användning av elbilar kommer att ställa större krav på rekreationsmöjligheter för resenärer. Trots att snabbladdningstekniken utvecklas hela tiden är energiladdning av elbilar sådant som tar tid.

Miljön kring ån i Ytterjeppo skulle säkert kunna utvecklas till en trivsam miljö för resenärer och en välförsedd matvarubutik och restaurang borde kunna samverka till att skapa en stark och naturlig österbottnisk knytpunkt för landsvägstrafik.

 
Det forskas för fullt kring hur man ska utveckla snabbladdning av elbilar men tills vidare är elbilar för kommersiellt bruk i behov av längre laddningstider för att kunna användas.