Bra beslut är genomtänkta

En av de grundläggande principerna för hur man ska utveckla en organisation är att ta fasta på de färdigheter och den kunskap som finns och utveckla dem. Sådant arbete ser jag som viktiga byggstenar i byggandet av en framgångsrik kommun.

Inom det kommunala är en stor del av uppgifterna att sköta ”löpande förvaltning” och det är också viktigt att man kan arbeta strukturerat med arbetsuppgifter som är rätt fördelade bland personalen. Det politiska beslutsfattandet är som en direkt konsekvens av detta mer ”reglerat” än vad man kanske lockas att tro. Det betyder att de beslut man fattar oftast har ramar runt sig – man kan inte fatta vilka beslut som helst.

Fullmäktigeförsamlingen är det högsta beslutande organet i staden och innan ett beslut kommer till fullmäktiges avgörande har det genomgått ett antal beredningar som utmynnat i avgöranden och beslut som utmynnat i ett beslutsunderlag. 

Beslutet som fattas i fullmäktigeförsamlingen är viktigt men det är också ett beslut som baserar sig på en omsorgsfull beredning där man utvärderat för- och nackdelar och eventuella risker med beslutet – inom näringslivet skulle man säga att man ”stresstestat” beslutsunderlaget innan det hamnar till fullmäktige.

Den här processen minimerar också risken för att man fattar beslut som ställer den kommunala förvaltningsapparaten inför uppgifter som är oskäligt betungande eller rent av olösliga. När man fattar beslut i fullmäktige måste man ha en klar bild för sig av konsekvenserna av dem. Man måste också kunna ställa upp en analys för sig själv om beslutet överhuvudtaget är genomförbart – och dessutom rättvist.

Den enskilde fullmäktigeledamoten har här ett mycket stort ansvar – ett politiskt ansvar eller en moralisk och intellektuell hederlighet om man hellre vill säga så. När man hänfaller sig åt populism så lägger man det ansvaret åt sidan och söker i stället kortsiktiga själviska fördelar. Det är tyvärr inget ovanligt men det är också något som förr eller senare genomskådas.

Populismen kan bli väldigt dyr för en liten kommun och betungande för en redan hårt påfrestad förvaltning ifall man i fullmäktige inte klarar av att utmana den. Ledande tjänstemän har också ett mycket stort ansvar i att stävja äventyrliga politiska upptåg.

De bästa besluten är ofta de som är uppbyggda kring en långsiktig planering, med genomtänkta konsekvensanalyser där man tagit fasta på de resurser som finns inom den egna organisationen.

Om man vill sammanfatta det kommunala beslutfattandet kan man kort säga att det handlar om att hålla sig fokuserad, påläst och solidarisk under beslutsprocessernas gång. Det är kanske den mest tidskrävande och mest påfrestande delen av fullmäktigearbetet. Att sedan också kunna tillföra något av värde och kunna försvara sina åsikter och ställningstaganden är minst lika krävande. När man behärskar de färdigheterna och dessutom har ”hjärtat och hjärnan” med så har man kommit en ganska god bit på vägen att lyckas i sitt uppdrag som fullmäktigeledamot.  


Kommentera här: